Oda Malmins debutroman «Steinauge» fra 2018 blir årets bok i prosjektet Hele Rogaland leser. Boken blir delt ut gratis fra 18.september.

Søndag 7. nov. blir det foredrag med forfatteren på Klepp bibliotek Etter foredraget ca. kl.15.15, inviterer vi til Afternoon tea. Afternoon Tea er en engelsk tradisjon hvor en serverer sterkt brygget te, i tillegg kommer vi til å servere både søte og salte matbiter. De som vil være med på Afternoon Tea etter foredraget må kjøpe en ekstra billett som koster 150 kroner.

NB! Det er altså to ulike billetter til dette arrangementet. En billett til foredraget og en til Afternoon Tea. Om du vil gå på begge må du både ha en gratisbillett til foredraget og en billett til 150 kroner for å være med på Afternoon Tea. Billetter får du på TicketCo eller på biblioteket.

– Det er veldig stas at Steinauge er valgt ut som årets bok i Hele Rogaland leser. Det gjør meg veldig stolt og veldig glad og jeg gleder meg masse til å reise rundt til bibliotekene i høst for å snakke om boken, sier forfatter Oda Malmin.

Kritikerrost forfatter

Oda Malmin er fra Stavanger, men bor i Oslo. Hun vant i 2018 Aschehougs debutantstipend for romanen «Steinauge. Boken ble også nominert til Tarjei Vesaas´ debutantpris 2018 og den har mottatt flotte kritikker. Tidligere i år ga Malmin ut sin andre roman «Skinliv».

I 2021 skal Hele Rogaland leser løfte en ny forfatterstemme fra fylket vårt. Dette er en forfatter som bare de færreste har rukket å gjøre seg kjent med, men som mange kan ha glede av å lese. Boken deles ut i folkebibliotekene til høsten og det planlegges en forfatterturné i hele fylket.

Skrevet med kjærlighet til Jæren

I den prisbelønte romanen «Steinauge» følger vi to søskenbarn, Randi og Ingeborg, som vokser opp på nabogårder på Jæren. Handlingen begynner på 1940-tallet og går fram til i dag. Gårdslivet skildres levende og overbevisende, det samme gjør et tap som begge opplever i barndommen, og som påvirker forholdet deres livet ut. Malmin tegner et nært og varmt portrett av de to kvinnene, men også av det jærske kulturlandskapet. Tittelen «Steinauge» viser til blikket til en erfaren steingjerdebygger, som fort kan se hvor en stein passer inn i et gjerde.

– Boken er skrevet med en stor kjærlighet til Rogaland. Særlig den jærske naturen, både steingjerder, hav, himmel og vind har vært en viktig ramme, og det er viktige elementer i livet til de to hovedkarakterene. Jeg gleder meg til at enda flere rogalandinger skal få lese om Ingeborg og Randi, sier Malmin.

Løfter frem kvinner

Hele Rogaland leser har siden oppstarten i 2008 delt ut over 400 000 bøker til innbyggerne i fylket. Målet med prosjektet er å gi befolkningen i Rogaland en felles leseopplevelse og øke interessen for litteratur. Prosjektet begynte som Hele byen leser i Stavanger i kulturhovedstadsåret og ble i 2010 utvidet til å gjelde hele fylket. Rogaland fylkeskommune har prosjektansvaret og dekker bokinnkjøpet. LO Rogaland støtter årets prosjekt økonomisk og har en vært en viktig samarbeidspartner helt siden prosjektets oppstart. – Malmin løfter frem kvinner fra en tid og et samfunnslag mange lar være å tenke på. I vår egen tid – med stadig større brytninger mellom by og land – skaper hun levende og troverdige romanfigurer fra gårdslivet på Jæren. Ved å lese «Steinauge» kan vi rogalendinger lære mer om hverandre, sier Eirin Kristin Sund, regionleder i LO Rogaland.

Les mer om Oda Malmin og «Steinauge» hos Aschehoug forlag: https://aschehoug.no/Oda_Malmin